7 preprostih korakov do finančnega miru

Novice | 25/01/2019

Včasih je potrebno le nekaj na videz preprostih korakov, da pridemo do točke, ko lahko svoje življenje spremenimo na bolje. To se vedno znova pokaže tudi na področju osebnih financ, kjer spremembe naših osnovnih navad kmalu pripeljejo do pozitivnih rezultatov. Eden od največjih svetovnih strokovnjakov na področju osebnih financ Dave Ramsey pravi, da se vsako potovanje začne z majhnim korakom. “Ko enkrat narediš ta prvi korak, te lahko pot odnese, kamor želiš,” pravi. Pripravil je tudi 7 korakov, ki lahko tudi vam pomagajo na poti do urejenih osebnih financ, morda tudi finančnega miru. Le odločiti se morate.


1. korak: Prihrani 1.000 evrov in začni graditi zlato rezervo

“V prvem koraku je cilj, da prihranite 1.000 evrov, kakor hitro je mogoče. Zlata rezerva rečemo temu in je namenjena vsem nepričakovanim dogodkom v življenju, na katere redko pomislite ali pa ves čas živite v strahu pred njimi,” pravi Ramsey.

Brez zlate rezerve ljudje pogosto zaidejo v dolgove z namenom pokriti nepričakovane odhodke kot so pokvarjen pralni stroj, avtomobil in podobno. “Zlata rezerva pomaga, da se dolgov znebite. Pomembno pa je, da je zlata rezerva ločena od vašega rednega proračuna, saj se boste tako izognili nepričakovanemu zapravljanju.” Seveda pa ustvariti zlato rezervo v višini 1.000 evrov in zelo na hitro ni lahko, razen, če že ne vodite svojega proračuna.


2. korak: Odplačajte svoje dolgove s pomočjo “snežne kepe”  

“Ko se niste več pripravljeni zadolževati, je čas, da se znebite obstoječih dolgov. Začnete lahko tako, da napišete seznam vseh dolgov,” pravi Ramsey, ki to metodo imenuje “snežna kepa”, saj se na ta način znebite enega minusa za drugim. “Dolgove razvrstite od najmanjšega do največjega. Če imata dva dolgova podobne pogoje odplačila ima prednost tisti, ki ima višjo obrestno mero.”

Odplačevanja dolgov se lotite tako, da “napadate” prvega na seznamu z najvišjim možnim mesečnim odplačilom, medtem ko ostale poplačujete minimalno. Ko poplačate prvega, se na isti način lotite drugega in tako naprej, vse do dokončnega odplačila dolgov. “Do tega vas bodo pripeljali pozitivni rezultati, ki se bodo kazali v vsakem odplačanem dolgu in preden se boste zavedali, se boste znebili dolgov!” dodaja Dave Ramsey.


3. korak: Ustvarite zlato rezervo v višini ...

V tretjem koraku je ključno zgraditi vašo zlato rezervo, ki vam bo, v primeru izpada dohodkov, zagotavljala plačevanje od tri do šest mesečnih stroškov. Ker se boste že z odplačevanjem dolgov navadili dajati denar na stran, bo ta korak odslej lažje uresničljiv. “Enako, kot boste prihranili prvih 1.000 evrov, boste gradili zlato rezervo naprej. Ko boste zlato rezervo ustvarili do ustrezne višine, boste pripravljeni na večino nepredvidljivih in neprijetnih presenečenj, ki so vas doslej potiskala v dolgove,” pravi strokovnjak. A pozor, zlato rezervo imejte na ločenem računu, da vsakodnevne skušnjave ne bodo prevelike. In ne pozabite - najlažje boste zgradili rezervo tako, da redno vodite svoje osebne finance - budget.


4. korak: Namenite 15 % vaših prihodkov za pokojnino

V tem koraku se boste pripravili na vašo pokojnino ne glede na trenutno starost. “Vaš cilj mora biti investirati 15 % vaših prihodkov za pokojnino. Razpršite svoj denar na različne načine, od konzervativnih, do dinamičnih,” pravi strokovnjak. Ob tem lahko dodamo, da je najpametneje, če si za to področje omislite neodvisnega osebnega finančnega svetovalca, ki bo s svojim znanjem in izkušnjami, to za vas naredil najučinkoviteje, predvsem pa skrbel za tisto, za kar morda sami nimate zadosti ustreznega znanja ali časa. In kot pravi Ramsey, lahko celo z nekaj sto evri mesečno danes, nekoč postanete milijonar. S pravilnim upravljanjem vaših naložb se lahko zgodi tudi to.


5. korak: Varčujte za svoje otroke

Ko boste prišli do petega koraka, boste imeli odplačane vse vaše dolgove (razen najbrž stanovanjskega kredita) in redno boste skrbeli za vplačila v svojo pokojnino. “Sedaj pa je čas, da poskrbite za otrokovo prihodnost. Če boste za otroke začeli varčevati dokler so še majhni, bo čas zagotovo igral v vaš prid in vam pridobil pomembno prednost, kot če bi se za to odločili šele, ko bodo otroci pripravljeni na samostojno pot,” pravi Ramsey.

Obstajajo različni načini, kako varčevati za otrokove dolgoročne cilje, kako prihraniti denar morda za šolnino, prvi avto, stanovanje ali pa kaj drugega. In tisto, kar bi morali čez nekaj let drago odplačevati s kreditom, lahko z nekaj deset evri mesečno v tem času konkretno oplemenitite.


6. korak: Čas je, da predčasno odplačate stanovanjski kredit

Se vam ta trenutek to zdi nemogoče? Pa ni! “To je velik korak, a na tej točki res samo še en dolg stoji na vaši poti do finančnega miru - stanovanjski kredit. Si predstavljate življenje brez kredita? Vzemite ta del vaše poti do finančnega miru kot maraton, ki se ga morate lotiti,” pravi svetovni avtor knjižnih uspešnic s področja osebnih financ.

Vsak dodaten evro, ki ga lahko namenite in usmerite v predčasno poplačilo stanovanjskega kredita, vam lahko prinese prihranek več tisoč evrov v obliki obresti, ki vam jih ne bo treba plačati. Sploh danes bi se vam splačalo preveriti, ali ne bi bilo morebiti dobro spremeniti obrestne mere iz variabilne v fiksno in pa spremeniti dobo odplačevanja kredita.


7. korak: Zgradite si bogastvo in pomagajte drugim

“Si predstavljate, kaj lahko počnejo ljudje brez dolgov in praktično brez finančnih obveznosti? Kar želijo! Sedmi korak je zadnji in zagotovo najbolj zabaven na poti do finančnega miru. Ko ste enkrat na tej točki, dejansko lahko živite in dajete kot nihče drug. Zgradite si bogastvo in postanite velikodušni, zapustite dediščino drugim generacijam - vse to s pomočjo discipline, ki ste jo vzdrževali morda le nekaj let,” opogumlja Ramsey in dodaja, da je to zdaj vaša zapuščina, do katere so vas pripeljale vztrajnost in dobre navade.


Začnite torej že danes - spremljajte svoj proračun vsak mesec, imejte cilje in jim sledite. Ni lahko, a s trdno voljo, disciplino in jasno zastavljenimi cilji vam bo uspelo.

7 preprostih korakov do finančnega miru

Vse novice
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. OK