Poznate vse svoje finančne obveznosti?

Novice | 19/02/2019

Ko pride do denarja, bogati ljudje sprejemajo drugačne odločitve, kot ostali. “Prvi pogoj pri uspešni izgradnji osebnega premoženja je, da vemo, kakšna je razlika med našimi prihodki (sredstvi) in odhodki oziroma obveznostmi. Sredstva so tista, ki nam, po možnosti vsak mesec, prinašajo denar v našo denarnico in nas “nahranijo” tudi, če ne delamo. Obveznosti pa so tiste, ki se v naša sredstva zajedajo tudi takrat, ko ne delamo,” pravi dr. Stanley Riggs, ki je zgradil uspešno kariero na področju nepremičnin, prodaje, industrije in turizma tudi tako, da je bil korak pred ekonomskimi trendi.

Praktično vsak od nas ima določene stroške. Za gospodinjstva z nižjimi prihodki je značilno, da skoraj ves njihov zaslužek poide za stroške. Borijo se za vzdrževanje strehe nad glavo, da imajo hrano na mizi in vzdrževanje avtomobila na dvorišču. Imajo bolj malo denarja, ki ga lahko namenijo za plačilo obveznosti oziroma zlato rezervo za nepredvidljive dogodke v njihovem vsakdanu. Borijo se na različne načine.

 

Kreditne kartice, posojila, hipoteke

Najpogostejše obveznosti, poleg rednih mesečnih stroškov, so kreditne kartice z odprtimi terjatvami, potrošniška posojila in stanovanjski krediti oziroma hipoteke. Ja, vaša hipoteka je danes obveznost za vas in sredstvo oz. prihodek za tistega, ki vam je denar posodil, saj vsak mesec iz vašega računa denar odhaja na račun banke in to vsaj nekaj let. In če slučajno ostanete brez službe, bo prav stanovanjski kredit tisti, ki bo poskrbel, da bodo vaši prihranki hitreje skopneli.

Da bi si ustvarili varnejšo finančno prihodnost, je pomembno, da povečujemo zlato rezervo v času, ko imamo redne prihodke. Če imate kadarkoli možnost v zlato rezervo oziroma na varčevalni račun nameniti več denarja, kot si nakažete običajno - to naredite. Kdaj se to lahko zgodi? Ko prejmete nepričakovane prihodke, povišico, nagrado, regres. Nekaj, kar ne pričakujete vsak mesec. Nikoli namreč ne veste, kaj bo prinesla prihodnost, zato pričakujte nepričakovano.

Saj veste, če se vam pokvari avto ali potrebujete nov pralni stroj, bi morala biti zlata rezerva tista, iz katere boste pokrili te nepričakovane stroške. Če temu ne bo tako, se boste ponovno znašli v situaciji, ko boste povečevali vaše obveznosti skozi nov kredit.

Torej, ali veste kakšne so vaše finančne obveznosti?

Poznate vse svoje finančne obveznosti?

Vse novice
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. OK