Milenijci bodo usmerjali tudi druge generacije, ste pripravljeni nanje?

Novice | 20/05/2019

Poglejmo si nekaj dejstev. V digitalnem miksu si 66 % milenijcev želi samodejni investicijski portal z dostopom do svetovalcev, 63 % si jih želi mobilno aplikacijo, ki jih popelje neposredno do svetovalca in 67 % jih želi orodje, ki omogoča sledenje transakcijam, plačilom in drugim podatkom v realnem času. Milenijci so daleč najbolj preučevana generacija v zgodovini in Accenture, ki navaja vse te podatke, je samo ena od študij, vse pa kažejo v isto smer …

Kdo so torej milenijci, ki ne le, da usmerjajo druge generacije, ampak tudi prinašajo povsem nov način življenja in upravljanja osebnih financ?

Gre za t.i. “digitalno generacijo”. Tako milenijci, kot generacija “Z” so ljudje, za katere radi rečemo, da so se “rodili s pametnimi napravami v rokah”. Gre za generacijo, ki ima pametne telefone in stalen dostop do interneta odkar pomnijo. Obstajajo različne kategorizacije milenijcev, a najpogosteje se izraz nanaša na ljudi, rojene od zgodnjih 80-ih let pa vse do začetka leta 2000, torej tiste, ki so danes stari od 15 do 35 let. Gre za največjo in najbolj preučevano generacijo v zgodovini in tudi zato je bilo narejenih mnogo študij, ki preučujejo njihovo razmišljanje o denarju.

Milenijci vplivajo na t.i. “baby boom” generacijo

90 % milenijcev v roke prime svoje pametne telefone najkasneje 15 minut po tistem, ko se zbudijo in so nasplošno bolj naklonjeni uporabi mobilnih aplikacij kot baby boom generacija. Milenijci pa so tudi bolj zahtevni, kar se tiče pristopa do digitalnih tehnologij, saj jih vidijo kot prelomne v odnosu do posamezne institucije. Glede na raziskavo, ki so jo opravili v podjetju BCG, moramo razumeti, da je digitalno brezhibno za milenijce norma in že manjše težave lahko prinesejo dolgoročne posledice, še posebej na področju upravljanja osebnega premoženja, kjer je zaupanje ključnega pomena. Če ob tem dodamo, da gre za generacijo, ki bo toliko bolj verjetno delila dobre in slabe izkušnje z drugimi, je jasno, da morajo svetovalna podjetja razumeti, da se je nanje enostavno treba osredotočiti, če želijo ostati dolgoročno v poslu.

V letu 2020 bodo milenijci začeli služiti denar, ocena njihovega zaslužka pa bo znašala 20 bilijonov evrov. Kar 84% slednjih bo iskalo finančni nasvet. Dejstvo.

Kot smo že omenili, je bilo na milenijcih izvedenih več študij, ena izmed njih (glede na TargetMarketing) pa kaže ne le, da so si milenijci zelo blizu s svojimi starši, (najverjetneje njihovi starši izhajajo iz baby-boom generacije), ampak da čutijo tudi veliko odgovornost ohraniti svoje starše “v trendu”. Zato predstavljajo tudi največji vpliv nanje. Kar 89 % milenijcev se vsaj enkrat na teden pogovarja s svojimi starši ter jim ob tem svetuje o nakupih in storitvah. To, skupaj z dejstvom, da 80% milenijcev o pomembnih odločitvah, kot so naložbe, razpravljajo s svojimi starši, jih uvršča med najbolj zaupanja vredne svetovalce. Milenijci ob vsem tem dajejo velik poudarek digitalizaciji, zanimivo pa je tudi dejstvo, da bi jih kar 57 % zamenjalo svojo banko s tisto brez poslovalnice, ki jim nudi boljšo digitalno uporabniško izkušnjo. To pa so predvsem banke, ki jih zaznavamo v novem trendu - N26, Revolut in podobne.

In če bi tako preprosto lahko zamenjali banko, zakaj ne bi zamenjali tudi osebnega finančnega svetovalca, če njihov trenutni ni v koraku s časom in prihajajočimi digitalnimi trendi v svetu osebnih financ?

MoneyRebel je več kot le še eno orodje za finančne svetovalce. Je vse-v-enem platforma, ki ponuja digitalno svetovalno izkušnjo, ki bo pomagala osebnim finančnim svetovalcem razvijati njihov prihodnji posel z milenijci v mislih.

Milenijci bodo usmerjali tudi druge generacije, ste pripravljeni nanje?

Vse novice
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. OK